Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Bakel


Bakel op eigen kracht
vrijdag 5 oktober 2018

Wat is het vandaag toch mooi herfstweer!

En dat zagen we gisteren op de tv al aankomen en dus besloten we om vandaag op vrijdag 5 oktober 2018 te gaan fietsen.
We hebben een rondje van 50 kilometer in gedachten en niet meer, want we hebben allebei een ‘Foek’…..:
Fietsen Op Eigen Kracht!

Helemaal biologisch dus, zonder ook maar een greintje van ingeblikte stroom.
Ook hebben we ’t Mikkertje in Gemert in gedachten vanwege de geweldige lunch en het overheerlijke Chateau Neuburg.

En om er vervolgens een rondje van te maken gaan we via De Mortel naar Bakel, Milheeze en Rips. Mooie natuur, mooi weer en…. we zoeken er naar Mariakapellen.
En volgens onze bridgevriend Aloys zullen we Maria vinden in een grot in Bakel…..

En als dat klopt zullen we Aloys een 'selfistische' foto sturen…..


Een selfie met Maria in de grot

 

De oorspronkelijke Mariagrot werd gebouwd in 1945 in de toenmalige kloostertuin van de zusters Franciscanessen. Het werd een herdenkingsplaats voor alle Bakelnaren die veilig terugkeerden na de oorlog en een herinneringsplek voor de ene Bakelnaar die jammer genoeg niet terugkwam.
De plek van het monument werd later door verkoop een stuk privégrond en daardoor niet toegankelijk meer voor publiek. Het kwam uiteindelijk in vervallen staat en het Mariabeeld verdween.
De grot werd daarom in 2004 verplaatst naar de huidige locatie, vlakbij de oorspronkelijke en werd daarmee weer een grot voor alle burgers.

 

 

De nieuwe grot aan de Julianastraat 7 is eigenlijk het midden van een Mariakapel en een Lourdesgrot. Het oogt als een ovale nis gemaakt van bakstenen, beton en natuurstenen met een glad gepleisterde binnenkant.
De sterk gestileerde grot heeft meer van een schelp, waarin de beelden van Maria en van Bernadette op traditionele wijze zijn geplaatst.
Tijdens de feestelijke inwijding op 8 oktober 2004 werd het nieuwe Mariabeeld in processie naar de grot gedragen. Er volgden enkele muzikale activiteiten en een woordje van burgemeester Van Maasakkers, waarna pastor Aloys Thijssen de inwijdingsceremonie verrichtte.

De plek bij de grot werd links en rechts verfraaid met grote, rotsachtige stenen, die de bezoeker een verband willen laten zien met de Mariagrot in het Franse Lourdes.
Door het gemeente bestuur werd deze plek in 2015 ook voorzien van een bank, die zij aanbood vanwege de honderdste verjaardag van een inwoonster van Bakel.

 

Bronnen: Informatie van meerdere internetsites, waaronder uit ‘Langs velden en wegen: Monumenten van devotie in Gemert-Bakel’ (W. van Lierop, T. Thelen), 2006, Drukkerij Vos, Gemert.