Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Beers


Beers en haar premier
vrijdag 21 september 2018

Na het bezoek op deze nazomerdag van vrijdag 21 september 2018 aan de kapellen van St. Hubert en Haps is het maar een stukje naar Beers.

Een goeie vijf minuten de auto naar links en rechts laten manoeuvreren en we zijn aan de Heuf, bij het landgoed Hiersenhof.
Onze kringloopwinkel in Cuijk die loopt niet weg, hooguit in een kringetje. Dus…. op naar die kapel van meer dan 75 jaar oud!

We waren er al eens vaker bij deze veldkapel; enkele keren zelfs.
Maar vandaag komt ze in ons rijtje van bezochte Brabantse Mariakapellen met bijbehorende foto….
Van Maria…..


Over kloostermoppen en zo....

 

De Mariakapel aan de Heuf in Beers werd in 1942 door studenten van een zomerkamp gebouwd op het landgoed Hiersenhof van Prof. Dr. Jan Eduard de Quay, de latere minister-president van ons land (1959-1963).
Juist deze gekozen plek was van speciale betekenis omdat kort daarvoor Prof. Dr. Jan Eduard de Quay door de Duitsers gegijzeld werd in St. Michielsgestel en de kans groot was om geëxecuteerd te worden.
Tijdens de inwijding van de kapel bleek dat dit lot hem gespaard bleef.

De kapel werd gebouwd van middeleeuwse bakstenen, de zogenaamde kloostermoppen; groter dan de huidige bakstenen en ze werden voornamelijk gebruikt voor het bouwen van kastelen, kerken en kloosters.
De kloostermoppen van deze kapel werden witgeschilderd. Het puntdak van de kapel is belegd met leien, met daarop een houten bol en een smeedijzeren kruis.

De Mariakapel werd op 15 augustus 1942, de feestdag van Maria Hemelvaart, ingewijd.
Deze datum is zichtbaar op het prachtige glas-in-loodraam, waarin ook de vredesduif werd verwerkt.
Wellicht is dit laatste ook gebeurd met het verlangen naar het einde van de oorlog in het achterhoofd.

In de kapel werd een gipsen Mariabeeldje geplaatst. Na de oorlog werd dit vervangen door een stenen Mariabeeldje met Jezus op de arm, gemaakt door de in 1997 overleden Oosterhoutse beeldhouwer Niels Steenbergen.

 

 

Wat direct opvalt in de kapel zijn de vele kruisbeeldjes die links en rechts van het Mariabeeldje op de muren zijn aangebracht, alsook de vloertegel met inscriptie.

De kapel wordt dagelijks veel bezocht en branden er kaarsen.
Elk jaar rond 15 augustus wordt er vanuit de parochie Beers een ‘bedevaart’ naar de kapel georganiseerd, vooraf gegaan door een H. Mis in de parochiekerk.

Een andere hoogtijdag voor de kapel is de jaarlijkse Vierdaagse van Nijmegen, waarop de lange afstandslopers langs de kapel komen en vele lopers een bloemetje neerleggen of een kaarsje laten branden in de hoop op een goede afloop van de prestatietocht.

Bronnen: Internetsite www.mariakapellen.nl/beers