Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Gemert Kruiseind


Gemert aan het Kruiseind
maandag 16 maart 2020

Na een wandeling van ruim anderhalf uur met mooi weer rijdt de auto ons vandaag maandag 16 maart 2020 nog even naar Gemert om een paar onbelangrijke boodschappen te doen.
Zo onbelangrijk dat we ook niet geslaagd zijn.....

Maar in Gemert, in de Pandelaar (Gemerts: Paandeler) weten we nog een kapelletje te staan. Eigenlijk geen Mariakapel, maar toch ook weer wèl.

Dat vraagt natuurlijk om meer duidelijkheid.
We zouden het eerder een St. Annakapel kunnen noemen.
Sint Anna is de moeder van Maria en omdat zij bij een van de vier beelden in het ‘heiligenhuiske’ samen met Maria werd afgebeeld, hebben we deze wegkapel toch opgenomen op onze site.
Waarom ook niet; we waren op deze ‘coronamaandag’ toch in de buurt.

Het ‘heiligenhuiske’ vinden we langs de weg van Gemert naar Erp, rechts op de hoek tussen het Kruiseind en Pandelaar met de afslag naar de Deel.

Het zijn alle drie straatnamen uit de oudste geschiedenis van Gemert en samen met de kapel zal het zeker de moeite lonen om aan het Kruiseind te stoppen om het even van dichtbij te gaan bekijken en om natuurlijk een paar foto’s te nemen.


 

Over Maria Christina en meer

Het kapelletje - heiligenhuiske - dat hier staat heeft een vierkante vorm en werd in 1911 gebouwd op een plek waar eerder eeuwenlang een kruis moet hebben gestaan. Het is vervaardigd van witte cementsteen met rood toegevoegd.
Aan alle vier de zijden is een nis met beeld zichtbaar, dat vanwege vandalisme en weersinvloeden later werd afgedekt met een glasplaat.

Aan een van de zijden is de tekst zichtbaar dat de eerste steen werd gelegd door Maria Christina Pennings op 9 juni 1911.
De beelden aan de vier zijden van dit heiligenhuiske stellen voor een beeltenis van St. Joris en de draak, St. Jan en een gekruisigd Christusbeeld.
Het beeld van St. Jan de Doper is een replica van een oorspronkelijk eikenhouten beeld dat nu in de gelijknamige parochiekerk staat.

Oorspronkelijk stond de crucifix precies in de as van het Kruiseind. Tijdens verkeerstechnische herplaatsing van het heiligenhuisje in 1990 heeft men deze oriëntatie op het Kruiseind helaas over het hoofd gezien.

Aan de vierde zijde van deze ‘Mariakapel’ zien we tot slot een beeld van St. Anna, de moeder van Maria, met haar dochter staande naast haar.

Sint Joris, maar geen draak te zien
Johannes de Doper en een informatiebord 
De crucifix die oorspronkelijk in de as van het Kruiseind stond 
St. Anna met haar dochter Maria 

 

Bron: internet; heemkundekring de kommanderij Gemert