Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Haps


Haps heeft vrede met zichzelf
vrijdag 21 september 2018

De weg van Wanroij via St. Hubert naar de kringloopwinkel in Cuijk laten we vandaag ook lopen door Haps. Aan de Straatkantseweg en aan de rand van het dorp vinden we daar de Vredeskapel, heel intiem, maar voor iedereen toegankelijk gelegen in een mooi aangelegd parkje. Hier nodigt een bank ons even uit om te rusten en te genieten van de nazomerse natuur. Met een knipoog naar rijwielende bezoekers en naar een moment van ontspanning werd in een liggende boomstam aan de rand van een rozenperkje een fietsstuur en fietszadel verwerkt. Even komt het kind zijn weer naar boven



Het Vredeskapelleke vol symbolen

 

 

 

De Mariakapel in Haps werd in 2014 officieel opengesteld vanuit de plannen om een herdenkingsplaats te realiseren voor slachtoffers van de oorlog en voor veteranen.

Omdat men van mening was dat een kapel hiervoor het best geschikt was, werden door de dorpsraad en vrijwilligers samen de plannen ontwikkeld. Een vredeskapel die voor iedereen uitnodigend en toegankelijk moest zijn op een plek waar het mogelijk was om tot bezinning te komen.

De kapel heeft een tweetal prachtige glas-in-loodramen met daarin symbolen verwerkt als de vredesduif, het vredesteken en de rode roos als teken van dankbaarheid.
Deze roos verwijst ook naar de geschiedenis van rozenkwekers in Haps.

Ook laat een witte klaproos zich zien als symbool voor afwijzing van oorlog en herdenking van oorlogsslachtoffers. Daarnaast vinden we Sint Nicolaas afgebeeld als patroonheilige van de Parochie Haps.

Bovenop de top van het leien dak van de kapel staat een wereldbol die symbool staat voor ‘Vrede met jezelf en met de wereld om je heen’.

Het hardhouten Mariabeeldje binnen in de kapel is een geschenk van de zusters uit Bali aan pastor Ad Bogers.
Het beeldje is omringd met een handgemaakte rozenkrans van kunstenares Gerda Arts en waarbij op de kralen in 53 talen het woord ‘vrede’ geschreven werd.

Tot slot vinden we in de kapel vredesspreuken van onder meer Nelson Mandela, Martin Luther King en Dalai Lama.

 

 

 

Bronnen: Informatie bij de kapel zelf.