Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Huize Padua


Huize Padua met capucijnen
woensdag 1 april 2020

Niemand zal het geloven omdat het 1 april is vandaag. Maar we zijn nog maar eens in Handel gaan rondstruinen in het ons zo bekende processiepark, terwijl het nog maar net veertien dagen geleden is dat we hier foto's gemaakt hebben. Voor deze website natuurlijk!

Eigenlijk wilden we gaan zoeken naar kapellen in Boekel en op weg daar naartoe konden we de auto al heel gauw laten stoppen in Huize Padua, dat toch ook bij die gemeente hoort. En met deze opmerking hopen we bij veel mensen een misverstand te kunnen rechtzetten: Huize Padua ligt dan wel tegen Handel en tegen de gemeente Gemert-Bakel aan te schurken, het is en blijft toch Boekel! En daar is niks mis mee!

Precies voorbij de komgrens met Handel vonden we daar een kleine Mariakapel, tegenover het klooster van de Paters Capucijnen aan de linkerkant van de Daniël de Brouwerstraat.

Het is al met al een best wel bijzondere kapel. Bijzonder omdat hij al oud is en later ook nog eens op een bijzondere wijze werd gerestaureerd. Maar ook het huidige 'Mariabeeld', dat geen beeld is maar een reliëf, vertelt de aandachtige kijker een bijzonder verhaal.

Jammer dat de kapel door latere verkeersaanpassingen wel heel erg kort aan de kant van de weg is komen te staan!

Een foto nemen doe je op gevaar af om te schrikken van een naderende en toeterende auto.


 

 

Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

De bakstenen van de hertogin

Hertogin Eleonora Ursula van Arenberg was getrouwd met de invloedrijke Engelbert August, hertog van Arenberg. Van oorsprong kwam de familie Arenberg uit de Duitse Eifel, maar probeerde bezittingen te verwerven in België en Duitsland. Wie weet ook in Huize Padua.

De Mariakapel aan de Daniël de Brouwerstraat werd gebouwd door een opvolger van Daniël de Brouwer. Daniël was een geestelijke die kwam te wonen in een kluis van Huize Padua en was de koster van de Mariakapel in Handel. Een van zijn opvolgers, Petrus Kooymans, bouwde tussen 1763 en 1778 de bakstenen Mariakapel aan weg tegenover het huidige klooster van Huize Padua.

Deze kapel werd in 1881 gerestaureerd met financiële hulp van Hertogin Eleonora Ursula van Arenberg, die toen in Edingen, kort bij Brussel, woonde. Het restaureren hield in dat rondom de muren van het oude kapelletje een nieuwe kapel werd gebouwd. Eigenlijk is het niet meer dan een diepe nis met daarboven een zadeldak met pannen. Een deel van de oude muur is achter het reliëf nog te zien.

Het oorspronkelijke beeld binnen in de kapel werd beschilderd, maar later ook meerdere malen vervangen. Momenteel is het een geglazuurd reliëf in vele kleuren van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Van oorsprong is deze benaming een titel van Maria en die heeft verband met een icoon uit de vijftiende eeuw of nog ouder, dat dezelfde naam draagt.
Ook het reliëf in deze Mariakapel is nageschilderd van dit beroemd icoon en stelt de Maagd Maria voor met het Jezuskind, dat aan zijn moeder vraagt om getroost te worden. Maria draagt oorspronkelijk een rood gewaad met een blauwe mantel. Op het reliëf is linksboven aartsengel Michaël afgebeeld met een lans en spons, voorwerpen die in relatie staan met de kruisiging van Jezus. Rechtsboven staat aartsengel Gabriël met een zogenaamd 3-kruis en spijkers.
Wanneer je goed kijkt naar het reliëf is te zien, dat de sandaal van Jezus’ voetje los schiet. Dit wordt op meerdere manieren uitgelegd, maar één daarvan zegt dat Maria haar Zoon vertelt over de boodschap die de beide engelen komen brengen, namelijk over het lijden dat Jezus later zal treffen. Een schrikreactie van het Jezuskind doet de sandaal losschieten en het vragen om troost is daarom het logisch gevolg.

 

 

Bron: internet