Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Katwijk


Katwijk en haar Lourdessteen
vrijdag 21 september 2018

 

We kunnen er niet omheen op deze vrijdag de 21ste september 2018.
De kringloopwinkel….
Want we willen nog naar Katwijk aan de Maas en dan zouden we er in een kringetje omheen moeten rijden.
De winkel levert ons dit keer echter niet zoveel op behalve een drietal elpees van de Duits-Russische zanger Iwan Rebroff, als uitbreiding op de verzamelwoede van zoon Joop.
De Mariagrot van Katwijk is hierna dus heel snel bereikt en het is nog prachtig nazomerweer. Prima dus voor een bezoek aan een grot…..


Lourdes als grote voorbeeld

De Mariagrot van Katwijk dateert van 1887.
Bijna dertig jaar eerder, in 1858, verscheen Maria in het Franse Lourdes meerdere malen aan de jonge Bernadette Soubirous. Maria verzocht haar tijdens deze verschijningen een kapel op te richten.
Al heel gauw nadien kwam in Lourdes een bedevaart op gang en door vele wonderbaarlijke genezingen met bronwater groeide Lourdes in korte tijd tot het meest beroemde en drukste bedevaartsoord ter wereld.

Omdat het niet voor iedereen weggelegd is om naar Lourdes op bedevaart te gaan, werden, ook naar het voorbeeld van de paus in het Vaticaan, overal ter wereld Mariagrotten nagebouwd.

Op 14 mei 1888 werd tijdens een grote bedevaart naar Katwijk een beeld van O.L. Vrouw van Lourdes geplaatst in de grot.
Samen met het beeld werd deze toen ingezegend en honderd jaar na de verschijning van Maria aan Bernadette, in 1958, kreeg het beeld een gouden kroon, die gesmeed werd door de in 2009 overleden Harry van den Thillart, een edelsmid uit ‘s-Hertogenbosch.

Vooraan links van de grot vinden we een knielend beeld van Bernadette Soubirous, kijkend naar het beeld van O.L. Vrouw van Lourdes.
Aan de rechterkant van de grot vinden we ingemetseld een in wit marmer ingelegde steen uit de grot van Lourdes.

 

Bronnen: Informatie verkregen via internetsites