Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Langenboom Keske


Langenboom met het vergeten keske
woensdag 25 november 2020

Een paar dagen vóór deze 25ste november heb ik de fiets van stal gehaald. Tussen het herfstachtige weer lieten zich enkele opklaringen zien en ik zocht de routebeschrijving op van een Maria Kapellen Route.
Iemand - ik kwam pas later te weten wie die iemand was - had deze route geprint vanaf een Millse website en bij mij in de brievenbus gestopt.
Heel attent van die 'iemand', die ook geweten heeft van mijn passie voor het bezoeken van Brabantse Mariakapellen.

Een fietsroute van ongeveer 35 kilometer door de gemeente Mill en die langs een zevental van haar Mariakapellen voerde. De weersopklaringen nodigden mij uit om die route te gaan fietsen en te bekijken waarmee ik mijn bescheiden verzameling zou kunnen aanvullen.

Helemaal zonder fouten was de route echter niet. Maar toch ook zeker niet minder aantrekkelijk daardoor. Het natuurschoon valt hier in dit stukje Oost-Brabant niet te onderschatten.

In Langenboom echter, niet ver voorbij de prachtige waterrijke Kuilen en aan de rand van de dorpskom, ontdekte ik echter een klein wegkapelletje, dat niet op de bewuste route was aangegeven.

Hé, was dat een misser van de samensteller? Een bewuste keuze misschien van de Millse website?

Vandaag op woensdag 25 november ben ik met 'mijn' Maria en mijn handig fotograferend mobieltje even teruggekeerd naar dat 'vergeten kèske'!


Een beeld van kunstschilder kees

Aan de rand van de bebouwde kom van Langenboom, aan de Dominicanenstraat op de hoek met de Zuid Carolinaweg, werd een kleine wegkapel gebouwd, een zogenaamd ‘kèske’. Het kapelletje, dat getekend werd door architect Jan Strik,  werd opgetrokken uit gevels van baksteen met een zadeldak bedekt met dakpannen en daarboven aan de voorkant een eenvoudig kruis.
In de voorgevel is een nis gebouwd, met daarin een beeld van Maria met Jezus op haar arm dragend. Het Mariabeeld in vrijwel geheel wit geschilderd met enkele tinten van blauw en goud.
De nis met het beeld is met veiligheidsglas afgeschermd voor weersinvloeden en baldadigheid. Het bemoeilijkt de fotograaf daardoor eveneens om heldere foto’s te maken.
Na de bouwperiode werd de kapel op 15 mei 1949 plechtig ingewijd. Het Mariabeeld is van de hand van de in Mill geboren kunstschilder Kees Bastiaans.
Kees Bastiaans werd in 1909 in Mill geboren en werd een bekende expressionistische kunstschilder. Hij was heel productief. Naar schatting schilderde hij tussen de 3000 en 4000 schilderijen, vaak met een religieus thema of scenes uit het dorpsleven. Hij overleed eveneens in Mill in 1986.
Op 19 februari 2010 hebben jeugdige vandalen, die terugkwamen van een carnavalsviering,  het beeld vernield. Gelukkig is het gerestaureerd, maar de originaliteit van het beeld is jammer genoeg wel wat verloren gegaan.

 

De weerspiegeling van een boom in het glas laat het beeld stralen 
Sporen van de vernielingen zijn zichtbaar 

 

Bron: Met dank aan Toon Ermers voor zijn erg op prijs gestelde informatie