Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Liessel


liessel op jacht
zaterdag 28 oktober 2017

Het is alweer de vierde kapel die we gaan bezoeken vandaag.
Vanaf Ommel willen we naar de kapel van Vlierden en we nemen ook uiteindelijk de goede weg. Maar we zien geen kapel, totdat.... we oog in oog staan met Hubertus.
Met respect: St. Hubertus, de patroon van de jagers.
Maar een jager schiet wel eens ooit iets anders dan hij van plan was en zo ook wij: onze jacht op de Vlierdense kapel eindigt vooralsnog bij Hubertus in Liessel.
En laat nou deze kapel aan de Molenweg, aan de rand van Liessel, niet alleen opgedragen worden aan St. Hubertus, maar ook aan de heilige Maria.
We treffen het en onze fotocamera treft het ook!


Over St. Hubertusbrood en Maria

Liessel, dat tot Deurne behoort, had voor 1831 al een kapel gewijd aan de H. Hubertus en aan de H. Maria.
Deze kapel was echter door de jaren heen vervallen en ondanks dat de bewoners veel waarde hechtten aan de kapel, werd deze afgebroken.
Pas in 1984 werd op de huidige plek aan de Molenweg een nieuwe kapel gebouwd voor de patroon van het jagersgilde. Eveneens als de oude kapel werd ook deze kapel toegewijd aan de H. Maria. Haar beeld zien we links van het altaar en dat van St. Hubertus rechts naast het kruis.

De kapel kwam tot stand door inzet van het St. Hubertusgilde uit Liessel, die ook de ongeveer 80 m2 grond voor de kapel kon aankopen. Maar ook dankzij de inzet van Liesselse bewoners, zoals het ijzeren smeedwerk voor de ramen, kan nog jaarlijks op of rond 3 november het St. Hubertusbrood worden uitgereikt aan mensen en dieren tegen bescherming van bepaalde ziektes, waaronder hondsdolheid.