Het is inmiddels zondag 26 augustus 2018 en we zijn een lange en warme zomer verder.
Een autoritje brengt ons naar een tuincentrum in de buurt van het Brabantse Oss. Het centrum is te groot om zomaar in de stad te gaan wonen, dus zoeken we Coppelmans in het buitengebied.
Na een koffie met een broodje eiersalade weten we dat ook in het najaar in onze tuin de nodige bloemen hun kleurenpracht weer zullen laten zien.
Na de koffie rijden we nog even verder naar Lith. We zijn toch in de buurt en internet heeft ons verteld dat we in Lith een Mariakapel zullen vinden.
Onze TomTom wijst ons de weg naar een plek ergens in de Mr. Van Coothstraat. En kijk…. Daar staat ze!
Wel even uitkijken met parkeren daar in de behoorlijk onoverzichtelijke bocht waar de kapel rust.
Lith heeft in 1950 een dankbaarheidsmonument gebouwd.
Gevels van baksteen, rechthoekig en met aan de achterkant een absis, een halfronde nisvormige ruimte. Verder een zadeldak met platte leien.
Pastoor Van der Linden had het zijn parochianen van de Heilige Lambertus in Lith beloofd: na de oorlogsjaren bouwen wij een Mariakapel uit dankbaarheid voor haar bescherming van de inwoners van het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Lith lag immers tot aan de bevrijding in 1945 in de vuurlinie tussen het reeds bevrijde zuiden en het nog bezette noordelijk deel van Nederland.
Het werd een kapel voor en van de hele Lithse bevolking.
Iedereen, jong en oud, heeft naar eigen kunnen meegewerkt aan de totstandkoming van het ontwerp van de eveneens Lithse architect Jan de Jong.
Lange tijd was het onzeker op welke plek de kapel zou komen. Uiteindelijk werd gekozen voor de huidige plek, alhoewel deze toch wel twee meter lager lag dan de omgeving. Echter de Lithse boeren hebben zoveel klei aangevoerd dat de kapel uiteindelijk iets hoger gebouwd werd.
In de absis werd een beeld van Maria met Kind geplaatst dat gemaakt werd door beeldhouwer Peter Roovers uit Mook en alle aandacht binnen de kapel naar zich toe trekt.
Jammer dat van de devotie verder binnen de kapel zo weinig voelbaar is, maar eerder een beetje koud aanvoelt.