Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Loosbroek


Loosbroek erin getuind
woensdag 26 februari 2021

Onze eerste kapel van 2021 vinden we in Loosbroek. Zoek maar even op de kaart om te weten waar dit ligt. We zijn er met de auto naartoe gereden. Om te gaan fietsen.

Het is immers mooi fietsweer in dit tweede coronajaar. En dan moet je wat om bezig te blijven. We trekken eropuit ondanks de anderhalve-meter-van-elkaar-regel. Ze kunnen ons wat! We fietsen gewoon naast elkaar waar het kan en achter elkaar als het niet anders kan. En dat doen we nadat we in het centrum van Loosbroek de auto gestald hebben en onze fietsen bevrijd hebben van de drager.

Binnen tweehonderd meter zien we het al. Totaal onverwacht: een Mariakapel. Terwijl we daar niet naar op zoek waren. We wilden naar Rosmalen fietsen omdat we waren uitgenodigd voor een huiskameretentje bij (schoon)broer Jos en (schoon)zus Thea. Op anderhalve meter afstand. Ze hebben immers een grote huiskamer en een nog grotere eettafel.

Op de terugweg fietsen we het binnengewerkte diner er weer vanaf en besluiten dan toch even de Mariakapel te bezoeken, voordat we de auto weer huiswaarts laten tomtommen.

In de pastorietuin, helemaal achteraan, daar begroeten we Maria.


Een kijkje in de pastorietuin

De Mariakapel van Loosbroek is te vinden achter in de pastorietuin, waarvan naast huisnummer 51 de mooie bomenboog toegang is.
Een ingemetselde steen van de kapel laat ons later op internet zoeken en dat schrijft ons dat op zondag 16 mei 2010 werd het kapelletje werd ingezegend door Pastoor J. Janssen.

Het beeld van Maria toont een slang met een appel in de bek en die door de Onbevlekte Ontvangenis vertrapt wordt onder haar voeten.
De slang is een symbool voor het kwaad. In het verhaal uit de Bijbel over Adam en Eva, die verdreven worden uit het aards paradijs, wordt dit duidelijk. In de naam voor Maria, Onbevlekte Ontvangenis, is Maria als enige niet besmet met de erfzonde, waardoor het kwaad van de wereld Maria nooit kan deren.

Vaak zien we bij deze beelden ook nog een halve maan, symbool van de duisternis en dus ook van het kwaad, maar tevens een weerspiegeling van het licht van Christus. De maan is immers slechts zichtbaar door het licht van de zon.
Tevens is de maansikkel een symbool van kuisheid, vandaar dat deze symbolen van slang, appel en maansikkel vaak te zien zijn bij beelden van Maria Onbevlekte Ontvangenis.

 

Fragment van het Mariabeeld 
Verzekerd tegen wandaden 
Fragment van het Mariabeeld 
 Loosbroeks Mariakeske  
Ingemetselde steen 
Achter in de pastorietuin tussen deels knoestige eiken 

 

Bron: het wereld wijde web van informatie