Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Mariahout


mariahout en haar lourdesgrot
dinsdag 24 oktober 2017

Het is niet toevallig dat wij vandaag een wandeling maken in en rond Mariahout. We gaan ons plan ten uitvoer te brengen. We willen veel Mariakapellen in Brabant bezoeken en mijn Maria op een foto van grot of kapel vereeuwigen. Trots op onze eigen achternaam, samen met Maria's voornaam, kunnen we dus niet anders beginnen dan in Mariahout.
Maar wel voorzichtig! De doelstelling van ons plan is hoog gegrepen, want Brabant telt pakweg zo'n 300 Mariakapellen en dat vinden wij héél erg veel. We beginnen dus maar dicht bij huis; in het ons zo bekende oostelijk deel van de provincie. En deze Mariagrot van Mariahout heeft daarmee onze eerste voorkeur en we vinden haar in het dorp zelf, aan - hoe kan het anders - de Mariastraat.


Over de lourdesgrot

Mariahout is is het kleinste dorp van de gemeente Laarbeek in de Meierij van ’s-Hertogenbosch. De plaats is in 1933 genoemd naar de patrones van de parochie en het dorp Lieshout, waartoe de toen nog kleine nederzetting behoorde.

In 1935 werd midden in het dorp de huidige en grote Lourdesgrot gebouwd.

Deze grot en het dorp trokken tientallen jaren lang veel pelgrims, totdat in de jaren zestig van de vorige eeuw de Lourdesgrot ernstig ging vervallen.
Met hulp van een ondernemer en vele vrijwilligers is de grot echter van haar ondergang gered en Maria en Bernadette trekken nu weer vele toeristen.