Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Ommel In Nood


ommel in nood
zondag 30 april 2017

Op zondag 30 april hebben we niet veel te doen. Het is mooi weer en we bedenken om maar weer eens een Mariakapel te bezoeken, zoals we dat enkele jaren geleden ook wel eens deden.
Met de voorjaarszon op de autoramen is de weg er naartoe niet al te lang. Parkeren aan de Marialaan, vlak voor de kerk, is een makkie. Ommelnaren parkeren hun auto niet vóór de kerk.
We wandelen door een prachtig processiepark op zoek naar de grot. De Mariagrot!
Uiteindelijk brengen de bochten van de paden er ons vanzelf naartoe. Fotootje natuurlijk, want dat hoort erbij. Misschien kunnen we dat nog wel eens gebruiken als onze vage plannen een beetje uit de mist tevoorschijn komen.
Ook binnen in de kerk van O.L Vrouw, Toevlucht in elke nood, maken we een foto, hoewel de nood niet echt aan de man is.
We kunnen zien hoe men hier met bedevaartgangers omgaat: van kleine kaarsjes tot grote kaarsen, van dubbeltjes tot ver in de euro’s. Beeldjes groot en klein, ansichtkaarten, Marialiedjes.
Bij de pelgrim kan hier elke nood vervuld worden.


Over Toevlucht in elke nood

De kerk van O.L. Vrouw, Toevlucht in elke nood, ligt aan de Marialaan in het centrum van het kleine Ommel dat bij het grotere Asten hoort.
Een paar jaar na de bouw van een Mariakapel, rond 1440, werd deze kapel met het krijgen van een altaar de kerk van O.L. Vrouw.
In de kapel stond een miraculeus beeld, dat vroeger op deze plek gevonden werd op een weipaal. De legende verhaalt dat het beeld meerdere malen werd meegenomen, maar dat het telkens op een wonderlijke manier op eigen kracht weer terug ging naar de weipaal.
Schipper Jan van der Haven zou later op deze plek een kapel hebben gesticht, nadat hij door Maria op zee werd gered.
De oorspronkelijke kapel met parochiekerk is in latere eeuwen in verval geraakt en herbouwd in 1840.
In het begin van de 20ste eeuw werd het processiepark ‘Mariaoord’ aangelegd, waarin later ook nog de Mariagrot werd gebouwd.
Sinds mensenheugenis komen er vele bedevaartgangers naar Ommel, uit heel Nederland, maar ook van daarbuiten. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was het normaal dat in de meimaand maar liefst 50.000 hosties werden uitgedeeld….