Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Oploo


Oploo en de achterdeur
vrijdag 30 oktober 2020

Het toeval wil dat we...

Het is vandaag de vrijdag vóór Allerheiligen en we gaan maar even wat activiteiten combineren: boodschappen doen en even naar de algemene begraafplaats in Sambeek. Kijken of de heiplantjes en het Engels gras op het graf van Maria's ouders er verzorgd bij staan. Zo niet dan zorgen wij daar voor.

Regelmatig zijn we afgelopen coronazomer hier naartoe gereden om de plantjes toch wat te voorzien van groeizaam water. De zomer was immers lang, heet en droog. Met de herfst nu rondom ons heen hoeven we geen zorgen meer te maken over het groeizame water; dat valt 'regen-matig' in deze tijd van het jaar. En dat het groeizaam is, dat zien we aan het onkruid. Plukken dan maar!

Na de boodschappen en de verzorging op de begraafplaats rijden we naar het kerkhof van Oploo. Even het graf bezoeken van een goede bekende die onlangs overleden is.
We weten het kerkhof te vinden achter de parochiekerk van Oploo, de Matthiaskerk. En hier langs lopende zien we de 'achterdeur' van de kerk openstaan. Een piepkleine kapel is zichtbaar; een Mariakapel en onze aandacht is meteen gewekt. Er is plaats voor het Mariabeeld en voor één bezoeker, niet meer! Dat is overigens niet zo verkeerd in deze tijden dat corona nog welig tiert.
Naast de deur zien we op een houten bordje dat de kapel open is tussen 9 en 16 uur. Dat komt dus ook mooi uit!
We gaan kijken en maken een paar foto's.


Toeval of toevallig

Er is ons niet veel bekend over het hoe en waarom van deze kleine Mariakapel achter in de Matthiaskerk van Oploo. Het internet geeft er ook weinig tot niets over prijs. Misschien is deze Mariakapel wel in deze 'loze' ruimte ingericht omdat de Matthiaskerk hoort tot de parochie van 'Maria Moeder van de Kerk'.

De afgelopen jaren zijn veel zelfstandige parochies samen gegaan in één grotere. Diverse redenen zijn hiervoor te bedenken. Bestuurlijke, maar zeker ook personele. Het bisdom heeft niet de aanwas meer van priesters om in elke afzonderlijke parochie een pastoor te benoemen.

Ook het financiële aspect mag niet vergeten worden. In de parochie 'Maria Moeder van de Kerk' zijn al enkele kerken moeten sluiten en ook de Matthiaskerk in Oploo staat hiervoor genoemd op de lijst.

De oorspronkelijke kerk in Oploo werd gebouwd in 1730-1732 en het was een schuurkerk. Op die plek stond toen ook een later verdwenen kapel. Honderd jaar later werd de schuurkerk gerestaureerd en kort daarna herbouwd. Pas in het begin van de vorige eeuw werd de toren van de kerk verhoogd en met machinale bakstenen beklampt. Een paar decennia later vond nog een grotere uitbreiding plaats met de bouw van een tweede dwarsbeuk (transept), jongens- en meisjeskapellen en een sacristie, alles in neogotische stijl. De kapconstructie van de oorspronkelijke schuurkerk bleef echter altijd behouden.

 

Het kleurrijke beeld van Maria
Toch maar een klein kaarsje in een kleine kapel laten branden 
Een van de twee teksten aan de muur 
Het rode gewaad met blauwe mantel doet denken aan Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

 

Bron: internet. N.B.: Informatie over de mariakapel is altijd welkom!!