Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

St. Hubert


St. Hubert schut het heem
vrijdag 21 september 2018

Het is vrijdag 21 september en we bekijken of het vandaag de laatste zomerdag is van 2018 of misschien toch de eerste dag van de herfst.
Het voelt nog aan als nazomer en daarom gooien we toch maar een bodywarmer in de auto. Waarom hebben ze voor dit geweldige kledingstuk geen gewone Nederlandse of zelfs Brabantse naam uitgevonden? Moet tegenwoordig nou echt alles verengelst worden? ‘Borstrok’ dekt de lading niet helemaal, maar ja, dat doet de bodywarmer ook niet….
Vandaag gaan we op zoek naar Cuijk en haar kringloopwinkel en we weten dat het dan heel gemakkelijk is om even te stoppen bij de Mariakapel in St. Hubert.


Stichting Heemschut St. Huybert

 

Dicht bij de doorgaande en drukke weg van Uden naar Gennep vinden we in St. Hubert de Mariakapel op de hoek van de Wethouder Lemmenstraat en de Voordijk.
Het internet geeft nog niet zoveel prijs over de geschiedenis van de kapel, behalve dat deze werd gebouwd in 2003 onder regie van de Stichting Heemschut St. Huybert. Deze stichting heeft zich bij oprichting in 1996 ten doel gesteld de kennis van de bevolking, het dorp, zijn geschiedenis en zijn volksgebruiken levend te houden.
In het Mariajaar 2003 vond na de bouw van de kapel ook de officiële opening en overdracht aan de parochie plaats. Dit feestelijke gebeuren vond plaats samen met een Mariatentoonstelling.

De kapel zelf is strak gebouwd, zonder te spreken van een modern bouwwerk.
In tegenstelling tot wat men vaak ziet, draagt de kapel geen kruis op het dak, maar is dit met zwarte stenen ingemetseld in de grauw-rode bakstenen voorgevel.
Ondanks de nabijheid van veelal druk verkeer, straalt de keurig onderhouden omgeving de nodige rust uit.
Binnen in de kapel vinden we een grijswit beeld van Maria met het Jezuskind op haar schoot. Aan de muur enkele ingelijste afbeeldingen van Maria, die minder passen bij de strakke uitvoering van de kapel zelf.

 

Bronnen: Informatie verkregen via internetsites over o.m Stichting Heemschut St. Huybert