Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Vlierden


vlierden niet te vergeten
zaterdag 28 oktober 2017

We rijden maar weer dezelfde weg terug als waarover we kwamen toen we uiteindelijk bij St. Hubertus en Maria in Liessel uitkwamen. En wat zien we?
Waar we een half uurtje eerder zomaar aan voorbij reden, daar kijken we nu al gauw tegenaan: de wegkapel van Vlierden.
Voor ons gevoel lijkt het alsof we nog in Liessel staan, maar internet en het kadaster zullen het wel beter weten. De Vlierdense Mariakapel dus, aan de linkerkant van de Hazeldonkseweg, twee kilometer verwijderd van St. Hubertus.
Ons fototoestel is nog warm van daarnet en mag alweer aantreden.


Over maria van binderen

Over de wegkapel van Maria van Binderen aan de Hazeldonkseweg bij nummer 9 zelf is niet veel bekend. Internet geeft weer dat het kapelletje werd gebouwd in 1941 en dat hiervoor afbraakstenen werden gebruikt, die kwamen van een voormalig bakhuisje.
In augustus van dat jaar werd de wegkapel ingewijd door de Vlierdense pastoor Verrijt.
In het verleden behoorde de Hazeldonkse hoeve toe aan het Helmondse Abdij van Binderen, die was toegewijd aan Maria. De wegkapel hier aan de Hazeldonkseweg herinnert met haar naam ‘Maria van Binderen’ aan deze tijd vanaf rondom 1340.
De Hazeldonkse weg was tot ver in de 20ste eeuw een onverhard karrenspoor, maar was van nationale betekenis als een doorgaande weg voor paard en kar vanaf Den Bosch, via Helmond, Venlo, Roermond naar Keulen toe.