Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Zeeland Kreitsberg


Zeeland ruimt stortafval
dinsdag 20 april 2021

Mooi voorjaarsweer nodigt ons uit om nog maar eens wat boodschappen te gaan doen. Even naar Uden om bij zuslief wat af te geven. Te onzinnig om daarvoor de auto te pakken, dus haalt Maria de nieuwe elektrische fiets van stal (lees: uit de garage) en ze fietst samen met mij op de foekfiets (lees: fietsen op eigen kracht) naar Zeeland.

We nemen een omweggetje vanwege het mooie voorjaar en omdat we weten dat op de Kreitsberg nabij het Brabantse dorp een Mariagrot ligt. Dat het een nepgrot is, dat zien we meteen als we er zijn. Maar nep wil in dit geval niet zeggen dat we gefopt zijn. Het is een gestapelde berg puin met een kleine nis erin en een grootse geschiedenis.
Hier en daar klimt voorjaarsgroene begroeiing over de puinberg omhoog. Ongetwijfeld is het een natuurlijke fundering om de berg tegen afbrokkelen te beschermen. De nis wordt gevormd door een vijftal gemozaïkte tegels en daarop lijkt Maria een beetje wankelend achter wat kunstige bloemen en een vogelveer op onze groet te wachten.

Onze begroeting krijgt ze en de mobiele fotocamera doet zijn uiterste best om de mooiste en zonnigste voorjaarsplaatjes te maken.


De creativiteit van de buurtbewoners is lovenswaardig 
Notre Dame de Lourdes 

Van barak tot berg

Aan de Kreitsberg in Zeeland ligt een Lourdesgrot die na de Tweede Wereldoorlog in 1946 gebouwd werd door Martinus van Hal en Petrus van de Schans.

In het nabijgelegen buurtschap Nabbegat werden tijdens de oorlog de militaire barakken door de Duitse bezetter vernietigd en dat leverde voldoende puin op om later de grot van te bouwen.
De intentie daarvan was de dankbaarheid voor het feit dat er tijdens de oorlog geen doden of gewonden waren gevallen in buurtschap de Kreitsberg.

De grot werd na een verzakking in 1978 gerestaureerd en iets naar achteren verplaatst.
Een aardige bijkomstigheid was dat bij de driesprong, waar de grot staat, vóór de bouw veel afval gestort werd. De komst van de grot, die door de buurtschap wordt onderhouden, maakte een einde aan dat storten van afval.

 

Voorjaarstuintje rondom de grot 
Brokstukken van barakken uit de oorlog 

 

Bron: internet en documentatie bij de grot zelf