Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Zeeland Nabbegat


Zeeland ontduivelt Nabbegat
zondag 13 februari 2022

We vervolgen vandaag op zondag onze wandeling, die ons van buurtschap Zevenhuizen bij het dorp Zeeland via een dennenbosrijk ommetje door natuurgebied de Maashorst brengt, naar het noordwestelijk van Zeeland gelegen buurtschap Nabbegat.

De naam doet ons denken aan een koosnaam die alleen voor de carnaval gebruikt wordt, maar niets is minder waar.
Wellicht is ooit een familie Nabbe de naamgever geweest van het buurtschap, maar de of de werkelijke betekenis van Nabbegat een Lourdesgrot rechtvaardigt, is een grote vraag.


De zorg van de buurtbewoners is zichtbaar. 
Informatiebord met foto uit 1996. 

barakken gebroken

Het woord Nabbegat is een benaming voor de hel en de letterlijke betekenis is ‘aars van de duivel’. Toch belette het de buurtschapbewoners niet om in 1942, tijdens de mobilisatie, een Lourdesgrot te bouwen uit devotie voor Maria. De grot is daarmee ouder dan die op de Kreitsberg, dat oostelijk van Zeeland een buurtschap vormt.
De Mariagrot, zoals de bewoners het noemen, werd gebouwd van het puin van de militaire barakken van de Nederlandse soldaten die bij deze plek op de hoek van Schaijkseweg en Nabbegat ooit stonden, maar door de Duitse bezetter werden afgebroken.

Deze grot wordt bijgehouden door de buurtschap. Bij de grot is een bord met de tekst ‘Vûr d’n berg’ geplaatst, waaruit laat vermoeden dat de grot door de bewoners van het buurtschap wordt onderhouden. Na een eerste renovatie in 1946 is er een oorkonde verstopt tussen het puin van de grot. Uit de tekst daarvan wordt duidelijk dat de grot met het Mariabeeld werd opgericht door een gezamenlijke inspanning van de bewoners van Nabbegat. Bij een latere renovatie kwam die oorkonde weer tevoorschijn, waarna deze werd gefotografeerd en weer verstopt tussen het puin van de grot.

 

Het buurtschap laat zich zien. 
Grauwe brokstukken van barakken uit de oorlog. 

 

Bron: www.wierookwijwaterenworstenbrood.nl