Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Beetje pennen


over de foto
maandag 22 juli 1991

Has Pijnappels (links) en Peter zijn zojuist in Parijs aangekomen. Even een foto schieten bij de Eifeltoren en daarna gereed maken voor het 'Grande Départ': per fiets via het Belgische Waanrode naar het Nederlandse Wanroij. Er liggen komende nacht en dag 485 kilometers te wachten......


Een raddraaier op late leeftijd

Zaterdag 14 juli 1990.
In Frankrijk 'Le Quatorze Juillet'.
In de Ronde van Frankrijk wordt na een rustdag de dertiende rit verreden. Een betrekkelijke korte etappe van Villard de Lans naar St. Étienne. In deze etappe verloor de kersverse geletruidrager Claudio Chiapucci feitelijk de Tour, want hij was niet opgewassen tegen de massale aanval die tegen hem werd ingezet: hij verloor bijna 5 minuten van zijn riante voorsprong.
De Spanjaard Eduardo Chozas werd beloond voor zijn strijdlust en won de sprint van Erik Breukink met banddikte. Onze landgenoot schoof in de algemene rangschikking op naar de tweede plaats.......

Zaterdag 14 juli 1990.
Tijdens de live-uitzending van de touretappe belt Tijs van de Hulsbeek naar Peter van Hout:
'Goade mit un stukske fietse?'
Met lichtelijke tegenzin komt Peter de 's morgens gemaakte afspraak na. Zo snel had hij van Tijs geen reactie verwacht. Al tientallen jaren fietsgek zijnde grijpt hij graag naar zijn racekarretje, maar volgt de wedstrijden van de 'grote jongens' via zijn tv.
Vanmiddag is daar weer zo'n wedstrijd, Villard de Lans naar St. Étienne; de sympathieke Chiapucci is de ontdekking van de Ronde en ook Breukink doet het wonderwel.

Zaterdagmiddag 4 uur.
De winkel van Tijs wordt door Toos gesloten. Tijs krijgt onbetaald verlof; samen met Peter fietst hij op dat tijdstip door Siberië naar het Limburgse, onwetend van het feit dat Eduardo Chozas op dat moment zijn overwinningsbloemen naar zijn supporters gooit en Erik Breukink en Mart Smeets samen wat televisie maken.

Zo'n 45 fietskilometers later.
Tijs en Peter weten dat zij vaker hun karretjes van stal zullen halen en 'éigenlijk moesten we mar 's un gruupke moake'. Tijs had wel wat connecties: in de Hakstraat blijkt Gerrit van der Cruijsen eveneens fietsgek te zijn.

Na de Wanroijse kermis
Gemaakte afspraken worden soms toch nagekomen.....
Er wordt wat los-vast gefietst en al spoedig blijkt de zondagochtend het vaste tijdstip te zijn.
De een na de ander sluit zich bij het groepje aan; er blijkt werkelijk dat in Wanroij verschillende 'wilde' fietsers zijn: ook enkele middenstanders gaan regelmatig kilometers vreten en fietsen op zondagmorgen mee.
Er is nog een groot verschil in basisconditie; wanneer het te snel of te ver gaat, dan scheidt pakweg de helft van de groep zich af om via een kortere route huiswaarts te keren.
We moeten nog alles leren behalve het animo: dat is heel duidelijk aanwezig.

Koning Winter 90-91 komt zich melden.
Hij heeft het echter goed voor met de fanatieksten van het clubje.
Menige zonnige zondag heeft hij in petto en dat betekent vaak open vries- en fietsweer. Meer dan eens wordt het Duitse Reichswald aangedaan, alsook de Brabantse en Limburgse Peel. Iedereen leert zo langzamerhand de voorkeur fietswegen kennen.
Plannen worden gesmeed voor het fietsseizoen 1991 en dat zijn niet de minste.
In het dorp wordt een actie gestart voor het behoud van de Wanroijse kerktoren: Een Toren in het Oog.
Commissielid Peter van Hout gaat geld bijeenfietsen voor 'zijn' actie: hij strooit plannen rond dat hij binnen 24 uur van de Parijse Eifeltoren naar de Wanroijse kerktoren zal fietsen.
Een sponsortocht van bijna 500 kilometers via het Belgische Waanrode dient de nodige vierkante meters leisteen op de spitse te brengen.
Het nieuws van dit voornemen verspreidt zich snel door het dorp; hij kan nu niet meer terug.
Ook ene Has Pijnappels hoort ervan en als goed katholiek zijnde, met voetbalbenen, ziet hij dit voornemen ook als een uitdaging voor hemzelf.
Contacten zijn gauw gelegd en samen stellen zij een trainingsprogramma op met als doel de lengte van de dagritten op te voeren tot ver boven de 300 kilometer.
Drie leden van het clubje zijn bereid de tweede helft van Parijs-Wanroij mee te fietsen. Gerrit van der Cruijsen, Cees Graat en Henry Ebben zullen Has en Peter vanaf de Belgisch-Franse grens 'uit de wind rijden'.

Het hele voorjaar 1991
Die periode staat bij deze mensen in het teken van voorbereiding en organisatie van dit fietsgebeuren.
Er moet gezorgd worden voor sponsoring van vervoer, kleding, voeding. Er dient verzorging aanwezig te zijn. Talloze problemen steken de kop op, maar kunnen na de nodige besprekingen en grote inzet van derden opgelost worden.
Thijs Hendriks, die later officieel sponsor van de fietsclub zal worden, is dan al bereid een flinke duit in het zakje te doen wat betreft kleding, vervoer en materiaal.
De onderlinge verstandhouding wordt beter en beter. Niet alleen zijn er contacten op het stalen ros, maar ook de gezelligheid met een stevig glas bier wordt niet gemeden.
Een verjaardag wordt vanaf nu volgens een ongeschreven wet steevast gevierd: uitbundig of bescheiden, de stemming is in beide gevallen altijd voortreffelijk. Niet zelden wordt op de zondagochtend gestart met nog dikke ogen en schorre stem.
Hoofdpijn valt van de gezichten te lezen. Maar ze zijn aanwezig onder het motto van 'WKZ-Kof': Wie Kan Zuupe, Kan ook fietse!

Met het lengen van de dagen worden ook de afstanden groter.
De eerste echte grote rit zal door Has nooit vergeten worden en ook Gerrit van der Cruijsen gaat op Hemelvaartsdag 1991 een persoonlijk record in zijn boeken bijschrijven. Nooit was voor hem een gefietste afstand groter dan 100 km. Na genoemde dag schreef hij 287 km op zijn fietscomputer en wist hij dat de werkelijkheid van de Mergellandroute heel en heel anders was dan de groengele kronkelweg op zijn kleine en in de vouw gescheurde landkaartje van Zuid-Limburg. Ook kent hij sindsdien alle kleuren van de regenboog: hij heeft ze zelf gezien aan een hemel, waarvan hij dacht dat het een doedelzak was......

Zomer 1991.
Een bedrag van 15.300 gulden is voor de toren als Has en Peter in hun opzet slagen. Het totaal groeit de dagen erna nog tot boven de 22.000 gulden....
Maar er staat meer op het spel, veel meer.
De 'eeuwige roem' of de grote afgang; althans zo wordt het gevoeld.
Tegen middernacht van dinsdag 23 juli worden in het diepe duister van lichtstad Parijs de laatste voorbereidingen getroffen. Een warm fietsjack, verlichting op de fiets, volgauto en camper startklaar, fietscomputer op 'nul'.
De accu was voor meer dan 100 procent opgeladen, ze waren er klaar voor.

485 kilometer later kreeg:
- de toren de nodige vierkante meters leisteen,
- het Wanroijs Gedoe een waardig slot,
- het publiek waarop ze had gewacht,
- de fietsploeg een groots applaus,
- Tijs van de Hulsbeek spijt dat hij niet was meegegaan,
- Den Herberg het erg druk.
Ook Has en Peter lustten er nog meer dan één: de accu was nog niet helemaal leeg.......

Met de 'eeuwige roem' bleek het achteraf toch wel mee te vallen.
Eerlijk gezegd verbleekte het bij het verhaal van de sauna, later in het jaar. Fietsers houden wel van een rondje sauna, althans wel tijdens dat fietsweekend in Valkenburg.
De maand september leent zich prima voor een bezoek aan de vele kroegen en disco's in het mondaine toeristenstadje. Zeker wanneer de echtgenoten daar niet zijn.
Man, wat hebben we echt genoten.
Een dansje hier, een praatje daar en een stropdasje om: Holland Casino, vijfduizend gulden bleek achteraf toch maar tweevijftig waard te zijn.
Een pilsje was nog duurder.
Het saunaverhaal vertel ik u later wel eens in een ongecensureerde uitvoering.
O ja, we hebben dat weekend ook nog wat gefietst.......