Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Maandagmail


Over de foto en zo
13 april 2020

Met Pasen denk je vooral niet aan het maken van worstenbroodjes. Deze Brabantse lekkernij is toebedeeld aan die andere christelijke feestdag: Kerstmis.

Toch geeft de inhoud van mijn maandagmail van deze week heel veel aanleiding om de edele kunst van het bereiden van het lekkerste Brabantse worstenbroodje ook met Pasen het licht te laten zien. Lekkere honger beperkt zich niet tot Kerstmis alleen.

De maandagmail die ik deze week verstuurde naar alle leden van ÉgeWies bevatte een bijlage: het complete recept - lees: míjn recept - om dit smulbroodje thuis in de oven te bakken.
De e-mail zelf verhaalt ook nog de aanleiding van mijn traditionele eindejaars bakkerij, maar ook de reden waarom ik juist nu met Pasen trek kreeg. Hoewel... niet alle details heb ik onthuld, maar doelbewust in de bespaarmodus gezet.


De details zal ik besparen

‘Fijne paasdagen, gelukkig paasfeest, zalig Pasen…’

Beste mensen van ÉgeWies,

Afgelopen vrijdag - Goede Vrijdag was het - zei Maria tegen mij om een stukje te gaan fietsen. Waarom? Ik zal jullie de details besparen; maar volgens mij hebben ze te maken met het 'wegfietsen' van het buikvet van de restjes van de barbecue van vorige week. Weet je nog? Die restjes waren met zijn allen zeer de moeite waard om toch nog weg te werken.
O ja, even vóóraf, die bijlage bij deze paasmaandagmail…. Gelieve deze paasmeelbijlage pas ná het lezen van deze mail te openen. Waarom? Ook deze details zal ik jullie besparen.

Het was een goede Goede Vrijdag afgelopen vrijdag; zonnig fietsweer en dat moet Maria ook gedacht hebben! Dat was in Jezus’ tijd overigens wel anders. Hij had immers geen fiets, maar een ezel….
Toch zijn er heel duidelijke overeenkomsten tussen die vrijdag van toen en die van afgelopen vrijdag. Ook toen hingen er volgens het lijdensverhaal letterlijk zware en zwarte wolken tijdens Jezus’ gang naar het kruis. En wat nu te zeggen over de figuurlijk zware en zwarte coronawolken die nu al wekenlang boven onze kleine wereld hangen?

Ik fietste naar Gassel om een foto van de Gasselse Mariakapel te nemen. De details zal ik jullie maar weer besparen….. Nou ja, ik vond deze goede Goede Vrijdag hiervoor wel geschikt.
Na het bezoek aan de kapel maakte ik een kleine omweg over Escharen vanwege het mooie weer. En bij het ‘Esterse’ zag ik tot mijn grote verbazing op het opslagterrein van een grote keienboer een nog groter en schoon spandoek, waarop met grote letters geschreven was: ‘Gelukkig Nieuwjaar’. En dát in het voorjaar op 10 april. De Esterse vogelschare vergeet bij het zien van dit spandoek spontaan eieren te leggen….

Vanaf dat moment gingen mijn gedachten al dwalend en al fietsend in flarden de inhoud van deze paasmaandagmail invullen. Dat duurde tot in Wanroij, waarbij ik heel even op de rotonde bij de Aldi in Mill werd gestopt door een toevallige ontmoeting met ons eveneens mooi-weer-fietsende lid Hannie en ondersteunend lid Gerrit. Een praatje met 1,5 meter ruimte tussen Vrienden van ÉgeWies, zullen we maar zeggen.
Maar ja, ik fietste toch sneller en mijn hersenspinsels begonnen opnieuw op volle toeren te draaien tot aan het koude blikje cola thuis in de tuinstoel.

‘Gelukkig Nieuwjaar’…. Ik moest denken aan zo’n 60 jaar terug toen ik van mijn ouders ‘Zalig’ behoorde te zeggen. Je hoort het tegenwoordig niet vaak meer, maar toch… ‘Zalig’ betekent ‘aangenaam, heerlijk of heilzaam….’ Heilzaam? Wij wensen ons en iedereen in deze tijden van rampspoed toch een heilzaam leven toe! Niet dan?
Zalig Pasen allemaal!

Met Pasen denk ik al meer dan 60 jaar lang aan eieren…. En niet alleen aan die van de meisjes van de chocoladefabriek. Ook deze details zal ik jullie…. Afijn!
Hoewel ikzelf dol ben op chocolade - zeker die van Van Houten - dacht ik vanmiddag op de fiets even niet aan de chocoladefabriek, maar aan de timmerfabriek. En wat heeft een timmerfabriek nou te maken met eieren? Dat zal ik uitleggen! De details worden jullie nu even niet bespaard! (Zie je wel dat mijn paasmaandagmailtje erg lang gaat worden….)

Mijn vader was timmerman en hij werkte als uitvoerder-timmerman in de ‘timmerwinkel’ van aannemer J.A.L. Ponjé in Handel.
Als ‘klein menneke’ – toevallig ook zo’n 60 jaar geleden nu – kwam ik daar vaak tijdens de schaft op bezoek. ‘Om het vak te leren’ zal ik maar zeggen. De details doen hier even niet ter zake.

In elk geval leverde het bezoek mij vrijwel zeker salaris op. Steevast mocht ik voor mijn vader een pakje shag gaan kopen. Je weet wel die witte pakjes van Winner! Geen mens die daar toen moeilijk over deed, ook niet bij een ‘menneke’ van 60 jaar geleden.
Mijn vader gaf me altijd een gulden mee en zo’n pakje shag kostte toen 95 cent. Met de stuiver die overbleef betaalde ‘onze pap’ mij altijd het loon uit. Alleen niet in een loonzakje van toen…..

In diezelfde timmerwinkel werkte toentertijd een man van ongeveer de leeftijd van mijn vader. Ik wil zijn naam niet noemen, maar het was een ‘Dijk’ van een kerel. ‘De vader van….’ (Ik zal het met onze ÉgeWieze Gemertenaren wel eens over hem hebben!)
En tijdens een van mijn schafttijdbezoekjes en na het halen van het wekelijkse pakje Winner inclusief salarisuitbetaling, zag ik – ik kan me niet meer herinneren of het vanwege een weddenschap was – die ‘Dijk’ van een kerel maar liefst zeventien….. ja echt: zéventien hardgekookte eieren naar binnen werken.
Zeventien…. In een schafttijd van vijftien minuten….. Zeventien eieren!
Zalig Pasen! Ook al waren het geen ‘Van Houten’ paaseieren.

Ja, als ik fiets dan zijn niet alleen de smalste fietspaden kronkelig, maar mijn gedachten zeker ook….
Want ik moest na die ‘Esterse Gelukkig Nieuwjaarswens’ ook nog aan kerstmis denken. Zalig kerstfeest!

En als ik aan kerstmis denk, dan denk ik ook heel vaak aan mijn schoonvader!
Nee, voor hem hoefde ik geen pakje Winner te gaan kopen. Ik was ook geen ‘klein menneke’ meer, althans zo voelde ik het niet.
Met het verstrijken van de jaren was Winner uit de mode en moest je het hebben van Drum en van Caballero, de Spaanse ridder van de filtersigaret.….

Mijn schoonvader was slager. En wat doet een slager? Juist ja… brood bakken!
Al tijdens mijn eerste kerstmis samen nadat ik Maria ontmoette, bakte mijn schoonvader ze bruin; bruine worstenbroodjes.
En in die eerste kersttijd mocht ik van hem meekijken en ‘meebakken’. 
De details zal ik je wederom  besparen…..

Over de inhoud van het worstenbroodje - de worst dus - hoefde ik me geen zorgen te maken. Ik had voldoende vertrouwen in mijn schoonvader en in zijn geslaagde slagersvak. Maar als bakker… (‘Nou, nou!’ zou onze bassende Chris gezegd hebben.)
Soms wist ik niet of het een worstenbroodje was of toch een ‘krol’, eveneens zo’n lekkernij van brood dat vaak in de tijd van roetveegpieten en een valse baard de bakkersetalage siert. Zo’n Brabantse anijskrul, weet je wel?
Mijn schoonvaders worstenbroodje zou zelfs in een kunstkerstboom een goeie hangplek kunnen vinden.
Maar eerlijk is eerlijk: de smaak van deze hangplekbroodjes van mijn schone slager-bakker was op zijn minst zéker uit de kunst!

Sinds die eerste kerstmis samen hobby ik alle jaren met mijn eigen worstenbroodjes.
En door de jaren heen, waarin ik er achter kwam dat ik geen ‘klein menneke’ meer was, is het recept regelmatig door mij bijgesteld.
De vorm en de smaak zijn naar mijn eigen zeggen eveneens ‘uit de kunst’ en ik vind in alle einden van jaren wel ergens de tijd om met een smakelijke voorraad onze huiselijke diepvries aan te vullen.
En geloof me echt…. Ze smaken ‘zalig’! Precies zoals het woord ‘zalig’ ook is bedoeld: heerlijk!

Welnu…. Hoe kunnen gedachten soms een kronkelig loopje gaan nemen tijdens een fietstochtje op Goede Vrijdag en een ‘Esters Gelukkig Nieuwjaar’ aan de kant van de weg…
Maak de bijlage nu maar open! De details mag ik jullie nu niet meer besparen. Integendeel!
Lees deze details en doe wat de details zeggen! En zie het allemaal als een smakelijke vrijetijdsbesteding om even los te komen van de dagelijkse dreiging van de zware en roetveeg coronawolken. En daarna: die overheerlijke spanning van de eerste hap!

Een Zalig Pasen; dat wens ik jullie! En dat de tijd vanaf vandaag heel heilzaam mag worden.

Tot wèrus,

Peter