Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Maandagmail


Over de foto en zo
20 april 2020

De foto hiernaast (zonder mijn 'inzet') staat op deze website al een keer eerder beschreven. Eigenlijk is het geen foto, maar een tekening, die bij ons keurig ingelijst in de woonkamer aan de muur hangt. Naast de tv. Regelmatig dwalen mijn ogen af van de tv richting deze tekening, zeker wanneer het weer eens niet spannend is op de kijkbuis.

De houtskooltekening (50 x 35 cm) werd in 1959 gemaakt door mijn neef Piet van Deursen uit Gemert, die toen woonde en werkte in Valkenswaard.

De tekening van Piet stelt een 'Abraham' voor en mijn vader kreeg deze cadeau vanwege zijn vijftigste verjaardag. Ik was toen acht jaar oud.
Voor mij is het dus een portret van 'onze vader', mijn 'paternoster' en sommige mensen die de tekening denken wel een enkele gelijkenis met mij te zien. Dat laat ik echter aan ieders verbeelding over!
Na het overlijden van mijn vader in 1987 kwam dit houtskoolportret in mijn bezit.

Petrus Gerardus (Piet) van DEURSEN, was een beeldhouwer, vervaardiger van mozaïek, aquarellist, schilder, collagist, pentekenaar, linosnijder, textielkunstenaar, tekenaar, glasschilder, monumentaal kunstenaar, geboren op 22-10-1927 te Gemert en overleden in 1998.

Bron: Stichting tot Exploitatie van het Rijksbureau van Kunsthistorische Documentatie.


Over paternosters en zo…

Beste mensen van ÉgeWies,

Al sinds vorige week maandag liggen mij de worstenbroodjes zwaar op de maag.
Niet letterlijk natuurlijk, want sinds onze zoon Joop in de coronatijd ons al twee keer vanuit Rotterdam heeft opgezocht, is ook al twee keer de voorraad in de diepvries leeggeplunderd.
Hij weet perfect de onderste lade met de volgens mijn recept gemaakte peternoster worstenbroodjes te vinden.
Ik weet die onderste lade ook perfect te vinden, maar nu met niets erin waarvoor mijn recept gebruikt werd.
Ik besef dan dat ik weer eens tijd moet maken voor een nieuwe voorraad van kostelijk gebruind, glanzend brood met ingerolde worst. Met of zonder ei….
Wel wil ik van te voren weten wanneer Joop weer plannen heeft om Wanroij op te zoeken.
Ik zal hem tijdig op het idee brengen om eens een bezoekje te brengen aan Bakkerij Maassen, de op een na beste keuze voor deze Brabantse lekkernij.
En wat is het gevolg van dat alles? Dat ik alweer aan kerstmis moet denken en vervolgens aan mijn schoonvader en aan dat Gelukkig Nieuwjaar in Escharen….. Ooit heb ik geleerd dat ze dit een vicieuze cirkel noemen…..
De hele eindejaarsrambam kwam dus afgelopen week weer vicieus voorbij. Inclusief die fietstocht naar Gassel, de ontmoeting met Hannie en Gerrit en de 17 hardgekookte eieren.
Zij hebben mijn zwaar op de maag liggende worstenbroodjes nog meer gewicht gegeven de afgelopen week. Letterlijk!
Worstenbroodjes zijn niet bevorderlijk voor iemand met afvalkoorts. Het Peternoster worstenbroodje ook niet….
Ja die naam heb ik zelf bedacht, Peternoster. Dat dácht ik tenminste….
En dat heb ik jarenlang gedacht, totdat ik eens op internet ging kijken… Waar internet al niet goed voor is. In elk geval goed genoeg om te laten weten dat je nooit uniek bent, ook al denk je dat!
Ik zal jullie hiervan straks nog een voorbeeld geven.
Peternoster! Letterlijk vertaald betekent dit: ónze Peter. Mijn zus en mijn broers noemen mij altijd zo als ze het over mij hebben: onze Peter.
In Brabant is overigens álles van ons. Zelfs mannen spreken vrijwel zonder uitzondering over ‘ons vrouw’.
Maar er zijn uitzonderingen. Want een Brabander heeft het echter wel over ‘mien pèrd’ en over ‘mien knip’, ook zelfs als ‘ons vrouw’ maar weer eens vraagt naar ‘míjn portemonnee’! (Welke man herkent het niet…)
Peternoster! De naam Peternoster is natuurlijk afgeleid van 'Paternoster'.
Juist, Onzevader, dit bekend en eeuwenoud christelijk gebed...
Maar een paternoster is nog meer: een rozenkrans, een lift, een opbergsysteem.
Ga voor de aardigheid eens googelen op internet. Wedden dat je in Zuid-Afrika uitkomt, ergens in het dorpje met de naam Paternoster...
Je weet het al wat ik nu zeggen wil: niets op internet is uniek; geen Peternoster, maar ook geen Paternoster.
Eén uitzondering maak ik toch wel.
Als je nog even verder zoekt op internet dan kom je ongetwijfeld de naam tegen van ‘Letizia Paternoster’.
Letizia is een 20-jarige Italiaanse (erg) schone! Bekijk haar foto’s maar eens op internet! Uniek dit keer, dat is zeker. En voor wie het weten wil: Letizia Paternoster is wielrenster…
Bij ‘mijn’ Maria - niet alles is immers van ons! - en bij mij in onze woonkamer hangt trouwens een Paternoster aan de muur, keurig ingelijst!
De houtskooltekening is inmiddels al meer dan zestig jaar oud en werd getekend door mijn neef Piet uit Valkenswaard, kunstenaar van beroep.
Mijn vader kreeg het kunstwerk cadeau toen hij 50 jaar oud werd; een ‘Abraham’ dus. Ik was toen nog een ‘jungske’ van een jaar of acht. (Als ik twee jaar jonger was geweest, dan had ik daar een liedje over gezongen…)
De Abraham die bij ons dus aan de muur hangt lijkt volgens kenners – want die kunnen het weten - toch wel op mijn vader. Vandaar dat ik de tekening aan de muur mijn ‘Onze vader’ noem, mijn Paternoster.
Maar volgens andere kenners – en die weten het vaak nog beter – lijkt ‘Onze vader’ ook op mij, zeker nu met mijn huidige en al te grijze baardje.
En toen… toen kwam ik op het - volgens internet níet meer - unieke idee om mezelf af en toe op te sieren met de naam Peternoster, gewoon omdat alles van ons ‘Brabantse ons’ is….
Hè, hè…. de kring is eindelijk rond!
Bijna tenminste, want natuurlijk zijn jullie nu ÉgeWies nieuwsgierig geworden naar die houtskooltekening van mijn Peternoster aan de muur van onze woonkamer.
Dat hoop ik tenminste, want ik ga er jullie mee lastig vallen! Jullie gaan het namelijk zien; aanschouwen met open ogen!!
Een aantal jaren geleden heb ik de tekening – met digitale hulp van de computer – veranderd in een ‘peternosterlogo’.
En dat logo gebruik ik sindsdien voor bijna al mijn hobby’s. Als etiket op flessen met verschillende soorten zelfbereide schnaps, als logo op onze website, briefpapier en verpakking van mijn peternoster worstenbroodje, als ik dit ooit eens aan vrienden cadeau wil geven… (Nee hoor…! Ik hoor jullie al denken: ‘wij zijn  toch ook vrienden?’)
Dat klopt! En jullie behoren zelfs tot onze vrienden die wij graag weer heel snel zouden willen zien. Maar nee, géén peternoster worstenbroodje, want als je nog een keer de tweede zin van deze maandagmail leest, dan weet je dat de diepvrieslade leeggeroofd werd…
Het brengt mij wel bij het slot van deze ‘paternoster’; het brengt me bij nóg een hobby waarin ik veel van mijn coronatijd en mijn peternosterlogo kwijt kan: het maken van videofilmpjes.
Ik moest immers aan kerstmis denken… en aan ÉgeWies… en aan ons ‘Kerst op het Plein’ in ’t Wapen van Wanroij.
Ik kreeg van meerdere mensen korte, bibberige en soms wazige en onduidelijke filmpjes die vanuit de zaal gemaakt werden met de mobiele telefoon. Handig zo’n handy…
Ik kreeg foto’s van onze ÉgeWieze hoffotograaf Richard.
En toen ben ik afgelopen week aan het knutselen gegaan in mijn coronatijd en heb het resultaat – tijdelijk - op YouTube gezet! Inclusief peternosterlogo.
Twintig minuten herinnering aan een ÉgeWieze gezellige kerstsfeer, aan prachtige momenten van ons 100-plus familiekoor, aan onze gasten Nora, Ward, Thijs en kerstman, aan… Vul het zelf maar in na het kijken van de video.
Herinneringen die we in deze onzekere tijd samen moeten koesteren en die ons laten verlangen naar het eerstvolgende lied dat we samen weer kunnen gaan zingen! En dat gáán we, zeker weten!!
Jullie kunnen de film ‘Kerst op het Plein’ vinden op YouTube. En als je denkt dat deze naam op internet uniek is…? Niets is minder waar.
Ik zei het al: op internet is niets uniek, ook geen ‘Kerst op het Plein’, of …??
Misschien toch wel als je op onderstaande blauwe link klikt!

Veel kijk- en luisterplezier en herinnering…..!
Tot wèrus!
Peternoster
Naar ‘Kerst op het Plein 2019’; klik op à https://youtu.be/el_6FjXDAM4

p.s. En die Peternoster aan de muur van onze woonkamer dan??
Je gaat hem zien hoor, maar wel pas na twintig minuten YouTube kijken…