Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Maandagmail


Over de foto en zo
11 januari 2021

Zo heel af en toe gebeuren er dingen die voor heel even het wereldnieuws over corona van de voorpagina verdringen.

Deze week was dat ook zo. De al wekenlang durende commotie rondom de presidentverkiezingen en de aftredende president Trump bereikte een triest hoogtepunt middels de protesten van overhitte aanhangers van de president.

Een 'bestorming' van het Capitool in Washington was het gevolg en ontaarde in een dreigende situatie met vernielzucht en enkele doden.

Dan lijkt toch het coronanieuws weer snel de overhand te krijgen. Een verlengde lockdown komt er zeker aan en inmiddels is al langer bekend dat carnaval 2021 niet zal doorgaan.

Het doet mij denken aan optochten uit het verleden, een bericht in de krant van vandaag 11 januari 2021 en aan de landelijke verkiezing van carnavalskraker van het jaar in 2012.

Dat laatste werd een onvergetelijke periode in het bestaan van ons Gezelligheidskoor ÉgeWies.


Doe normaal man

Beste mensen van ÉgeWies,

Het was me het Trumpweekje wel, afgelopen zeven dagen. Hij trumpetterde dagenlang als een op hol geslagen blonde olifant. En olifanten kunnen levensgevaarlijke, domme dingen doen, zeker als ze blond zijn. Nog anderhalve trumpweek en dan is Amerika en de hele wereld van hem af. Laten we het hopen dat hij een relatie krijgt met de freule en haar Zuid-Afrikaanse en Britse puberende tweelingzussen en dat ze samen ver(t)rekken, zo gauw mogelijk.
En zijn vrouw Melania dan, zul je denken?
Ik denk dat ze niet minder blij zal zijn, maar dat horen we nog wel eens. Via Twitter ongetwijfeld, want dan kan haar blonde, veel te lang gestropdaste Donald niet meer reageren.

Jammer dat de freule en haar tweelingzussen dit jaar ook geen enkele carnavalsoptocht laten doorgaan. Dan konden we ongetwijfeld op gepaste manier afscheid nemen van de bijna-geen-president-meer. Hoog boven op de langste aanhanger achter de nieuwste en duurste en pas gewassen tractoren, die in optocht als een boerenprotest met Trump als allerhoogste door de straten rijden. En maar trumpetteren: ‘We make America great again!’ en ondertussen laat-ie het Capitool in Washington compleet afbreken…
’t Is toch niet normaal, wat die man doet. Of wel dan?
Zo! Ik moest het even kwijt! De huidige lockdown geeft iedereen ook voldoende tijd om zich af en toe te kunnen ergeren aan die clown met zijn buiksprekerspoppen pruilmond.

Nee, een optocht met het carnaval kunnen we over vijf weken wel vergeten. We wachten (on)geduldig tot volgend jaar, hoewel we dan domme Donald wellicht, maar ook hopelijk, vergeten zijn.
Hoewel… Als jullie vanmorgen vroeg al de Gelderlander goed gelezen hebben, dan schijnt er toch ‘Eén grote kleine optocht’ te komen, van het hele Land van Cuijk samen. Kijk, zo zie je weer dat ook de krant alle dagen nog nieuws trumpettert! Ook vandaag dus! Daar hebben we geen Twitter of Facebook voor nodig!
Het gaat één grote, lange, mini-optocht worden. Iedereen die wil, mag namelijk een carnavalswagen bouwen van Lego of van ander knutselmateriaal als Playmobil bijvoorbeeld. Een ultra gepoetst mini tractortje ervoor en een klein blond Trumpke er bovenop! Een inimini pruilmondje onder zijn kunstkuif! Succes verzekerd!
De organisatoren maken van alle ingezonden Lego miniwagens en Playmobil fanfarekorpsen een heuse videofilm met erbij getrumpetterde carnavalsmuziek.
En die Land van Cuijkse optocht wordt met carnaval heel coronaproef op TV Omroep Land van Cuijk uitgezonden. Ziggo kanaal 40, anderhalve meter van je beeldscherm, pilsje erbij en lallen maar! Thuis in je eigen huiskamer. Laat de freule maar mooi buiten in de kou staan!

Ikzelf vind het altijd prachtig wanneer een belangrijk iets op een grappige, clowneske manier wordt uitgebeeld of verteld, zonder er ook maar iemand mee te kwetsen. Hoewel, de freule en haar tweelingzussen mogen daar wat mij betreft een uitzondering op zijn.

Ik herinner me de optocht nog van 1968, meer dan vijftig jaar geleden dus. Voor de eerste keer bouwde buurtvereniging ‘De Kèskesdijk’ (je weet wel, van die eeuwenoude Mariakèskes langs de weg van Handel naar Gemert) een carnavalswagen.
Enkele weken eerder, op 3 december 1967, was er immers een wereldwijde mijlpaal bereikt. De Zuid-Afrikaanse chirurg Christiaan Barnard had met een team van meer dan dertig artsen de allereerste harttransplantatie uitgevoerd. In het ‘Groote Schuur Ziekenhuis' in Kaapstad.
‘Onze’ carnavalswagen kreeg een welverdiende eerste prijs met een erg romantische en carnavaleske uitbeelding van dit feit met daarbij de slogan: ‘Geef mij jouw hart!’
In de loopgroep achter de wagen mocht ik als niet al te knappe zestienjarige puber samen met het op één na mooiste meisje van de Kèskesdijk een groot stralend hart dragen… (Het mooiste meisje was immers Maria in de kèskes). Zoiets vergeet je toch niet! ‘Geef mij jouw hart!’

En toen moest ik denken aan 22 september 2011, nog geen tien jaar geleden en zeker géén wereldwijde mijlpaal.
Toch gebeurde er toen iets, waarvan heel Nederland smulde, of men het nou lekker vond of niet! In elk praatprogramma en in alle journaals van de vele tv-zenders was het dagenlang een ‘hot’ item! (Jammer van dat Engels!)
Weten we het nog? Dat politieke steekspel tussen de debatterende Marc Rutte en Venlose Geert. Dat ging er stevig aan toe en het werd alsmaar ‘wilders’. Over en weer ging het van: ‘Doe eens normaal man, doe zelf eens normaal, doe normaal man!’
Het had niks meer te maken met ‘Geef mij jouw hart!’,maar veel meer met hartverscheurende verwijten, die elkaar minder liefdevol toegespeeld werden.
Op het moment dat ik dit nu opschrijf, denk ik eraan dat bijna de helft van ons huidige ÉgeWieze ledenaantal de periode, die hierna kwam, met ons koor niet meegemaakt heeft.
Laat ik daarom dit ‘iets’ eens heel normaal vastleggen in ons ÉgeWieze geschiedenisboek!

Na dit voorval van Ruttes en Wilders’ ‘Doe normaal man-gekrakeel’ voorspelde ik al gauw dat in de optocht van 2012 de aanhangers wel ‘volgepopt’ zouden worden met poppen van Marc-en en zijn trumpiaansblonde Geert uit Venlo. De opgepoetste tractoren zouden dan niet eens gezien worden, was mijn voorspelling.
Nou komen de meeste voorspellingen altijd uit, zeker als ze nooit hardop worden uitgesproken, zoals bij die van mij het geval was.
Ik bedacht toen dat er een andere manier moest zijn om ‘normaal’ te doen en pakte mijn gitaar en ging achter mijn computer zitten musi-fantaseren. Na een poosje stonden Rutte en Wilders allebei op mijn nog ruwe steigers heel ‘normaal’ te zijn.
Maar wat zou ik nu met dat liedje moeten doen? Iets voor mijzelf en mijn muzikale maatje van ‘Kwast en Krietje’? Iets voor ons koor ÉgeWies misschien?
Carnaval was ook nog best ver weg, dus kwam ‘Doe Normaal Man’ gewoon helemaal achterin de computerkast te liggen. Maar niet voor lang…

In het Wanroijs Nieuws werd het al aangekondigd: De ‘Kwáaakavond’ van carnavalsvereniging ’t Paddenriek zou ook in het jaar 2011 weer gehouden worden en wel op zaterdagavond 12 november.
Voor de buitendorpse ÉgeWieze leden onder ons: met carnaval heet Wanroij gewoon ’t Paddenriek’ en zijn alle Wanroijnaren Padden. En padden zingen niet, maar padden kwaken! Heel normaal toch, of niet dan?
ÉgeWies met haar 65 leden werd gevraagd om mee te gaan kwaken op 12 november. Ook heel normaal gedacht van ’t Paddenriek. De grote zaal van ’t Wapen van Wanroij zou immers al meteen redelijk en égewies gevuld gaan worden.
Na even nadenken zegden we toe en bracht ik ‘Doe Normaal Man’ van achter uit mijn computerkast mee naar de maandagavond repetitie. We gingen oefenen met een haastig gemaakt orkestbandje en we gingen afspraken maken over de kleding en de uitvoering op het grote Kwáaakpodium op 12 november. En grote posters van Rutte en Wilders. Onze roem zou zeker niet korter dan van die twee krakeelmakers duren, was onze veronderstelling. Zeker met de onpartijdige jury, die alle gekwaakte liedjes zou gaan beoordelen. Zij zou immers heel ‘normaal’ blijven, die jury, daar geloofden we stellig in. Succes was alweer verzekerd!

Succes was verzekerd. Inderdaad is dat snel gedacht, gezegd en geschreven. Maar dan hadden we toch zeker de verzekeringspremie niet betaald!
Die twaalfde november werd met een derde of vierde plaats van de vijf deelnemers één grote teleurstelling. Niet normaal zeg… We waren totaal uitgekwaakt en zo voelde ik me ook; een kwaakzalver. Maar alweer niet voor al te lang…

Had ik daarvoor een poos lang achter mijn computer zitten tobben om Rutte en Wilders op de steigers te krijgen? Om me neer te leggen bij het jurygekwaak van de ‘Kwáaakavond’? Dat zal toch niet!
Goede raad was niet duur, maar moest toch wel heel snel gekocht worden.
Met enkele leden van ÉgeWies én met mijn muzikale maatje van ‘Kwast en Krietje’ togen we op een decemberavond naar de huisstudio van ‘Plôsse’ Dirk en werd ‘Doe Normaal Man’ opgenomen. De artiestennaam voor het lied was meteen heel logisch en verklaarbaar: ‘Kwast en Krietje & Un Bietje ÉgeWies’.
Het resultaat van de huisstudio van ‘Plôsse’ Dirk stuurde ik op naar de TROS. Deze landelijke omroep organiseerde immers ook dit keer weer de uitverkiezing van de jaarlijkse carnavalskraker. Ik was ervan overtuigd, dat ook de TROS een voortreffelijk kwakende jury zou hebben.

En ja hoor! Al gauw kregen we te horen dat ‘Doe Normaal Man’, samen met nog tien andere krakers van overal uit den lande, door de leden van de jury werd genomineerd.
De uiteindelijke winnaar zou gauw bekend gemaakt worden en de prijs in ontvangst mogen nemen: een opname van een volgend lied in een Bussumse professionele studio én een doos vol cd’s met daarop de elf krakers! De spanning steeg bij ieder van ons en Rutte en Wilders begonnen me al flink zenuwachtig te maken.
Maar we waren er nog niet: er moest ook nog een videoclip komen. (Nee, ik lag toen niet wakker van dit Engelse woord… )
De Regionale Omroep Mill werd gevraagd om een clip op te nemen. Het eetcafé van ons toenmalige égewieze onderkomen in ’t Raadhuis, werd voortijdig van alle aanwezige kerstversieringen ontdaan en omgetoverd tot een feestelijke carnavalskroeg.
Op 4 januari van het inmiddels nieuwe jaar 2012 volgde een meer dan prachtige opname-avond van de clip voor ‘Doe Normaal Man’ met een aanwezige carnavalsvereniging compleet met Prins en Prinses (maar helaas zonder juryleden), met vele vaste kroeggangers, supporters, maar zonder ‘Un Bietje ÉgeWies’. Ons koor was veel immers veel meer dan een beetje. Het was voltallig en mocht op de eerste rij staan en deed haar uitzonderlijke best in het synchroon playbacken en het hossen met de handjes op de schouder!

Enkele dagen later - ze vlogen voorbij - maakte de TROS-se jury haar uitslag bekend.
In een officiële brief van de omroep stond het geschreven: ‘Doe Normaal Man’ is winnaar geworden van de uitverkiezing van de landelijke carnavalskraker 2012!
De toezegging voor een professionele studio-opname en een doos vol cd’s volgden en we konden het ook nog nalezen in het wekelijkse TROS kompas.
Alles ging nu razendsnel… ‘Doe Normaal Man’ in landelijke en regionale dag- en weekbladen, op internet, tv-fragmenten van aankondigingen bij de TROS, felicitaties van onze burgemeester Marleen Sijbers namens het gemeentebestuur, Kwast en Krietje op uitnodiging in een live uitgezonden interview vanuit de radiostudio’s in Hilversum.
En binnen een week was dagelijks onze clip vanuit het feestelijke eetcafé van ’t Raadhuis te zien op uiteraard de Regionale Omroep Mill, maar ook op de Boxmeerse en op TV-Brabant en TV-Oranje.
Bij deze laatste televisiezender mochten kijkers stemmen op hun favoriete carnavalskraker. Natuurlijk telden ook onze eigen stemmen mee, maar meerdere dagen konden we trots onze eigen videoclip zien en horen op de eerste en hoogste plaats! TROTS dankzij de TROS!
Over de jury kwaken we niet meer…

En die gewonnen opname in een professionele studio dan?
We hebben er nooit gebruik van gemaakt. Jammer, dat wel, maar toch… Soms lopen plannen anders dan gedacht. En dat had eigenlijk toch wel iets te maken met het vervolg op ‘Doe Normaal Man’
Ik bewaar het voor een volgende maandagmail en voor een nieuw hoofdstuk in ons ÉgeWieze geschiedenisboek.

Tot wèrus, blijf gezond en dus uit de buurt van de freule en haar tweelingzussen!

Peter