Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Maandagmail


Over de foto en zo
15 maart 2021

De ÉgeWieze Corona Nieuwjaarsdag is aangebroken...

Vandaag beginnen we aan een tweede ÉgeWies jaar zonder maandelijkse repetities.

'Het einde van de tunnel is in zicht!', vertellen de kranten en de corona kopstukken op tv. Laten we het hopen!

Afgelopen week heb ik het eerste ÉgeWieze coronajaar, dat ik in mijn maandagmails beschreven heb, samengevat in een aantal quizvragen. Voor de gezelligheid, als tijdverdrijf, om maar iets te schrijven te hebben en voor... twee uitgeloofde prijzen, zoals die op bijgaande foto te zien zijn.

Vandaag, in deze maandagmail van 'Tot nooit meer' geef ik de enige correcte antwoorden en komt voor mij de week aan om de prijsuitreiking gestalte te geven!

'Tot nooit meer??' Nee, het betekent nog geen einde van deze nieuwe jaargang. Helaas ook niet van de freule, die ik Corona noem.Tot nooit meer

Beste mensen van ÉgeWies,

Mijn maandagmail van afgelopen week heeft voor mezelf grote gevolgen veroorzaakt: Ik moet deze week worstenbroodjes gaan bakken!

En ik weet wat daarvan het logische gevolg is: ik kan niet afblijven van het resultaat, dat dan smeuïg en warm uit mijn combi-oven komt. Onze bakker ‘De Môs’ zal zijn vezelfit deze week niet aan mij kwijtraken!
En dat veroorzaakt dan weer een volgende schakel in de kettingreactie. Ik ben namelijk ‘aan het lijnen’. Ik vond twee maanden geleden, dat dit nodig was en daar heb ik nog steeds geen spijt van. Maar dat gaat dus deze week wél veranderen, ondanks mijn mooie lijnresultaten, die ik inmiddels (volgens mijzelf dan) behaald heb en waardoor mijn persoonlijke weegschaal zich steeds minder ‘gewichtig’ gaat voelen.
‘En waaróm ga je dan worstenbroodjes bakken?’ zul je je dan afvragen (tenminste als je dat nog niet weet)!
‘Nou gewoon, omdat ik dat beloofd heb in mijn maandagmail van vorige week.’
En dan ben ik weer meteen aan het begin van de ketting: smullen maar!
Maar daarover verderop een beetje meer!

Het is vandaag maandag 15 maart en een jaar geleden was het maandag 16 maart 2020, de dag van mijn allereerste maandagmail.
Waarom hebben ze verdorie van een jaar geen 364 dagen gemaakt in plaats van 365? Dat is veel gemakkelijker. Gewoon even februari een dag nóg korter maken, dan is de winter in het vervolg wat vlugger voorbij en hoef ik één dag minder sneeuw te ruimen. En ook zijn we dan elk jaar gewoon op dezelfde weekdag jarig. Dat is gemakkelijker te onthouden.
Voor mij zou dat betekenen op een verjaardagsmaandag. Dat gaat dus een maandagmelige mail worden vól gebakskruimels en afgelikte vette slagroomklodders…
Hoe dan ook: vandaag is het voor mij nieuwjaarsdag! En dat is het óók voor jullie: het ÉgeWieze Corona Nieuwjaar, waarop we geen enkele gebakskruimel en slagroomklodder voor de freule laten liggen. We gaan ze van ons ÉgeWies Nieuwjaarsfeest de geschiedenisboeken insturen en haar onder het motto van ‘De Alleskunner’ meer dan luid toewensen: ‘Tot nooit meer!’

Dat zei ons gewaardeerde lid Fiola twee weken geleden ook tegen de chauffeur van die ene verdomde bestelbus: ‘Tot nooit meer!’
En waarschijnlijk heeft dat stuk ongeluk van een chauffeur van diezelfde bestelbus hetzelfde gedacht, toen hij gewoon dóórreed! ‘Tot nooit meer!’
Het stuk ongeluk reed onverstoorbaar door na de kettingreactie die hij (of zij) veroorzaakte: Fiola moest uitwijken voor die bestelbus met het stuk ongeluk achter het stuur en kreeg daardoor meteen zelf een ongeluk. De ketting van haar reactie was immers veel te kort om nog een boom te kunnen ontwijken... Hóhó! Boem! Nondeju!
Parkeren gaat soms snel. Heel erg snel! Net zo snel als de rit met Fiola naar het ziekenhuis, dat daarop volgde…
Het herstel thuis, van alle kneuzingen en van alles wat blauw was op haar lichaam (behalve dat van haar ogen) gaat jammer genoeg veel minder snel. En dat met dank aan dat stuk ongeluk in die bestelbus. Maar goed dat haar auto was voorzien van voldoende Engels klinkende onderdelen: air bags!
Ik beloof Fiola, dat ik voortaan géén hekel meer zal hebben aan álle Engelse woorden. Air bags komen vanaf nu op mijn lijstje van uitzonderingen, gewoon omdat je een Nederlands springkussen niet zomaar in een auto kunt duwen.
Ik wens Fiola van harte (en ik weet dat ik dat namens heel ÉgeWies doe) een heel voorspoedig herstel toe: ‘Dat nooít meer!

Zo, dat is dat! Ik wilde het even kwijt in mijn eerste ÉgeWieze Corona Nieuwsbrief van het tweede en hopelijk ook laatste jaar van de naar gebakskruimels en slagroom zoekende freule.
Terug naar de Peternoster worstenbroodjes! Wat zeg ik? Naar mijn Peternoster worstenbroodjes!
Ik ga ze deze week bakken ja! Voor mezelf, omdat ik het lijnen dan kan laten, en voor…
Nee, dat verklap ik nog niet. Even geduld nog!

Ik ga ze bakken volgens het recept, dat ik als bijlage toevoegde aan mijn maandagmail van 13 april van de vorige jaargang van de freule.
Ik zal er tien stuks gaan bakken voor een (één?) gewaardeerd ÉgeWies vrouwelijk lid, dat de meeste punten wist te behalen met mijn quizvragen van vorige week!
Ik zal ze haar zelf corona beschermd gaan overhandigen, compleet met bewaar- en opwarmadvies!
Ik zal de overige broodjes van mijn bakplaat met de Brabantse lekkernij bij uitstek, zélf gaan verorberen. Hierdoor zal ik wél afvallen van mijn voorgenomen plicht om te lijnen en maar óók weer aankomen, waardoor mijn persoonlijke weegschaal zich dus toch wat gewichtiger zal voelen.
Maar ik zal ook eigenhandig en even corona beschermd de fles Peternoster Zirbenschnaps gaan overhandigen aan hem, die als ‘ÉgeWieze man met de meeste punten’ de quizvragen ook het best wist te beantwoorden!
Deze week kunnen de twee (twee?) winnaars een telefoontje van mij verwachten voor het maken van een prijzende afspraak met bijbehorende corona beschermende foto van de uitreiking!
Deze twee foto’s zal ik in mijn volgende maandagmail presenteren, zodat heel ÉgeWies dan ook heel ÉgeWies te zien krijgt wie deze geprezen winnaars zijn van deze maandagmail quiz van de eerste corona jaargang!

De antwoorden en een paar bijzondere vermeldingen kunnen jullie hieronder lezen!
Welnu, laat ik beginnen met te vermelden, dat over de uitslag geen enkele discussie mogelijk is! Deze wordt in zijn geheel bepaald door de jury! En toevallig ben ik dat…

Voor de 25 quizvragen zelf kijk je even in de maandagmail van vorige week, maar de enige echte maandagmelige antwoorden,  die staan hieronder!!

Vraag 1: www.petervanhout.nl Vraag 2: 27 oktober 2005 Vraag 3: 44 Vraag 4: Wan-Klank
Vraag 5: Weatherfield en/of Manchester Vraag 6: freule (Corona) Vraag 7: Salve Regina
Vraag 8: Jac(ques) Tillemans Vraag 9: Hanny en Gerrit (van de Wiel) Vraag 10: Onze Peter
Vraag 11: Gerrit        Bonus: achternaam:   Francissen Vraag 12: mei 1973      Bonus: welke dag: (zondag) 6 Vraag 13: 5 Bonus: Namen van leden: Mannie (Graat) – Marietje en Frits  (Thijssen) – Maria en Peter (van Hout) Vraag 14: Liessel Vraag 15: Volkel Vraag 16: (maandag) 20 juli (2020) Vraag 17: Mariaboom (ook wel: Dikke Bertha) Vraag 18: Al Mot Ik Krupe Vraag 19: Nondeju Vraag 20: Terpsichore Vraag 21 voor dubbele punten: Dora (van der Straaten)
Vraag 22: Vezelfit Vraag 23: Japan Vraag 24: Maria Accordeona Vraag 25: Dedde Hoekstra
Bonusvraag:: 7 !!

Ja! En de antwoorden hierboven zijn bekend en ook bindend. De prijswinnaars van de Peternoster worstenbroodjes en van de Peternoster Zirbenschnaps zijn ook bekend! Bij mij tenminste… Jullie moeten nog even wachten, want ik wil eerst enkele bijzondere inzendingen van een pluim voorzien.
Een pluim? Nee, een veer! Een pauwenveer zelfs! Want het moet heel sneu zijn voor Liesbeth om met slechts één punt te verliezen van…
Nee. Dat vertel ik nog niet! Maar proficiat Liesbeth met veel meer dan 200 behaalde quizpunten en ook een prachtige plaats op de ranglijst, maar, ook néé, helaas zul jij mijn Peternoster worstenbroodje niet te proeven krijgen, of het moet zijn dat…
Nee, ik vertel nog niet wie de winnaressen zijn, die jou dan op de koffie zouden moeten uitnodigen om het winnaressen worstenbrood te komen proeven.
Winnaressen ja! Méér dan één. Wel jammer, want zij gaan de worstenbroodjes moeten verdelen… Nou, vooruit! Mijn tien gedeeld door twee is zes! Toch?
Maar wat nou, als er eens drie winnaressen zijn??
En wat denkt iedereen van een ereplaats voor Margot, onze voorzitter? Slechts enkele punten te weinig voor de Brabantse lekkernij uit mijn combi-oven! Ik hoef ze dus ook niet naar Vianen te brengen, maar naar… Hoewel, ik kom daar deze week toch een keer in de buurt! Misschien dat ik …

En als we het dan hebben over die heerlijke Peternoster Zirbenschnaps!
De winnaar is ook bij mij (bijna) bekend en ik weet dat hij (wie dan ook) zal gaan genieten.
Een borreltje voor het slapen gaan laat hem dromen van een geurende sauna in een berghut hoog op een Tiroler Alm. De smaak van de echte rozerode dennenappels zal hem in zijn Knickerbocker doen springen. Het drankje is een weldaad voor de hele spijsverteringsfabriek van het menselijk lichaam, dus ook dat van de winnaar! Maar wel 38%. ‘Zum wohl! Das die Gurgel nicht verrostet!’
Ook de ÉgeWieze-mannen-quiz-inzendingen kunnen hun prijs samen verdelen als dat nodig zou zijn. Twee of drie borrelglaasjes, gezellig bij elkaar… Maar wel pas als de freule de geschiedenisboeken is ingevlucht!

De allermooiste en meest bijzondere inzending kreeg ik van een meer dan gewaardeerd lid. Zij stuurde slechts het antwoord in op één vraag, maar wel de vraag die meteen dubbele punten opleverde.
En vraag 21 voor de dubbele punten luidde: Van welk ÉgeWies lid kreeg ik in december anoniem de routebeschrijving van de ‘Maria Kapellen Fietsroute’ in bezit?

Nou, dat was onze ÉgeWieze Dora! Dora van der Straaten!
Zij was het, die mij twee keer die Mariaroute liet fietsen, gewoon omdat er fouten op haar grijze papiertje stonden!
Dora, die komende donderdag als oudste lid van ÉgeWies nog een extra leeftijdsvoorsprong neemt op alle andere leden, omdat zij donderdag maar liefst 89 jaar gaat worden.
Inderdaad, Dora was het goede antwoord op de vraag voor dubbele punten! En niemand had het antwoord goed, op één na!

En die ene persoon stuurde ook maar alléén dat éne antwoord naar mij op, vanwege de dubbele punten waarschijnlijk.
En dat gewaardeerde lid, dat alléén het antwoord op déze vraag instuurde, dat kreeg daarvoor dan ook de dubbele 20 punten! Dat gewaardeerde lid was… Dora zelf!
En met haar puntentotaal van 20 eindigde ze op de laatste plaats van deze maandagmelige vragenquiz!
Géén Peternoster worstenbroodjes, géén Peternoster Zirbenschnaps van 38%. Alleen mijn schaterlach was mijn waardering voor haar originele beantwoording… En voor de fietsroute…

Voor wie zijn de twee Peternoster prijzen dan wel?
Dat vertelt jullie volgende week de corona beschermende foto van de prijsuitreiking! Ik zal die meesturen als bijlage, samen met nóg wat nieuws. Maar dat vertel ik jullie in maandagmail nummer 46…

Tot wèrus
en blijf bóven alles gezond en geloven, dat de freule nu heel gauw, zonder gebakskruimels en slagroomklodders, zal verdwijnen in de geschiedenisboeken!

Peter